Thursday, 25 February 2010

Pastel

Pastel on taalla Brasiliassa uppopaistettu taytetty pasteija. Taalla puskassa niita myydaan erityisesti sunnuntaiaamuisin torilla ja ne nautitaan siella kylman sokeriruokomehun kanssa.

Me keksittiin eilen iltapaivalla, etta tehdaankin niita kotona. Kaupoista saa valmistaikinaa mutta etsittiin ohje netista ja tehtiin sen mukaan. Taytteeksi osaan paistettua ja maustettua jauhelihaa ja osaan pelkkaa juustoa.


Ohje loytyi taalta ja tassa sama suomeksi:

1 kg jauhoja
0,5 teekuppia oljya
1 rkl suolaa
1 muna
puoli annosta sokeriruokoviinaa*
1 tl etikkaa
2,5 dl vetta

* sokeriruokoviina eli pinga on takalaista viinaa, josta esim. caipinrinha tehdaan. Kuvittelisin, etta tilalle kelpaa varmaan esim. vodka. Puoli annosta vastaa ilmeisesti puolikasta shottia. Lorautin taikinaan arviolta sen verran pingaa...

Kaikki ainekset sekaisin taikinaksi, jota vaivataan pitkaan ja hartaasti. Kaulitaan pienemmissa erissa ohuen ohuiksi (meidan jai viela vahan paksuksi), muotoillaan halutunmallisiksi (suurella lasilla pyoreita, veitsella suorakulmioita jne.), taytetaan, suljetaan reunat hyvin haarukalla ja uppopaistetaan. Oljy saa olla tietysti kuumaa mutta itse paistaminen on hyva tehda kuitenkin vahan pienemmalla lammolla niin pasteijat kypsyvat sisaltakin hyvin. Meilla osa tummui liikaa pinnasta mutta taikina jai sisapuolelta vahan raa'aksi. Toisaalta siihen varmaan vaikutti myos se liian paksu taikina.
Ekaksi versioksi ihan hyvia. Ensi kerralla osataan viela paremmin :)

2 comments:

Sateenkaari said...

Taalla Turkissa tehdaan paljon leivonnaisia (suolaisia ja varsinkin makeita)uppopaistamalla öljyssa.
Hyvia ovat.Ja varmasti olivat hyvia nuo teidankin tekemat.
Kiitos ohjeesta.

mamãe said...

Taalla on myos uppopaistaminen suosiossa. Yritetaan valtella sita taalla kotona kun muualla on niin rasvaista ruokaa usein tarjolla :)